6 tips voor het schrijven van een goed gedicht

Wat wil je precies vertellen? 

Wanneer je een gedicht gaat schrijven is het belangrijk om te bepalen wat je precies wilt vertellen, is er een onderliggende boodschap? Of misschien wil je wat vertellen over het cadeau? Het is belangrijk dat je dit van te voren goed bepaald zodat je het gedicht in een logische volgorde kunt schrijven. Daarnaast wordt het schrijven van een gedicht een heel stuk makkelijker wanneer je weet waar je het over wilt hebben.

Wees origineel

Het is altijd leuk om een origineel gedicht te ontvangen. Een gedicht waar echt de nodige tijd en moeite is ingestopt om het zo uniek mogelijk te maken. Vaak beginnen gedichten redelijk afgezaagd, met een aantal standaard zinnen. Zo kent natuurlijk iedereen de zin, ‘Sint zat te denken, wat hij jou moest schenken’, het is dus leuk om iets origineels te schrijven maar nog leuker om een origineel gedicht te ontvangen.

Denk na over een goed rijmwoord

Probeer van te voren na te denken over een goed rijmwoord.  Wanneer je dit van te voren duidelijk hebt kan je de zin erom heen bedenken. Stel je schrijft iets wilt schrijven over de Allerhande Box van Albert Heijn. Dan is het belangrijk dat je al weet waar je vervolgens op wilt rijmen. Je wilt immers twee zinnen op elkaar laten rijmen.

Voorbeeld:
Sjoerd heeft het koken uitgevonden
En is tegenwoordig enorm opgewonden
Hij ontvangt wekelijks een Allerhande Box van Albert Heijn
Tja die maaltijdbox vindt Sjoerd enorm fijn.

Maak je gedicht niet te moeilijk

Een gedicht draait om kwaliteit en absoluut niet om kwantiteit. Het is dus belangrijk om een leuk gedicht te schrijven waarbij je je niet teveel zorgen hoeft te maken om de lengte van het gedicht. Probeert een leuk en verrassend gedicht te schrijven, hier maak je ontvangen veel blijer mee dan een gedicht van 10 a4 met een onmogelijk en totaal niet originele inhoud. Goede korte gedichten zijn in veel gevallen ook veel krachtiger.

Zorg dat je gedicht goed loopt

Het is leuk wanneer het gedicht dat je geschreven hebt loopt als een trein. Dit kan je controleren door het gedicht keer op keer hardop voor te lezen. Je kan dan precies horen hoe het gedicht loopt en of er stukken in je gedicht zijn die je beter kunt aanpassen. Na de aanpassingen noem je de zin weer hardop en kijk je of het resultaat naar wens is. Soms helpt het ook om een aantal woorden te husselen zodat het stuk leesvriendelijker wordt.

Tot slot; zorg voor een mooie opmaak

Na hard werken heb je het beste gedicht ooit geschreven. Naast een top gedicht wil het oog natuurlijk ook wat. Het is dus leuk als je het gedicht een mooie opmaak meegeeft. Denk hierbij aan het gebruik van een mooie sierletter, een leuke kleur, papier dat er wat ouder uitziet. Of het gebruik van foto’s en afbeeldingen om bepaalde situaties herkenbaar te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*