Hoe schrijf je een goed gedicht?

Het schrijven van een goed gedicht
Ken je dat? Het is December, je bereidt je voor op de Sinterklaassurprise en iedereen hoopt dat jij hun naam hebt getrokken. Ze kijken namelijk niet uit naar het cadeau, maar naar jouw gedicht. Jij hebt altijd het meest sprekende rijmpje. Je weet mensen precies te omschrijven met een goed gevoel voor humor en jouw scherpe tong. Je zal dan ook nog dagen lang aan horen dat je eigenlijk je eigen bundel uit zou moeten brengen. Zelf twijfel je echter. Jouw werk lijkt in de verste verte niet op dat van Anneke Brassinga en de stijl van H.C. ten Berge vindt je drie keer niets. Het klopt, je zou graag een eigen bundel uit brengen, maar de waarheid is dat je niet weet waar je moet beginnen. Wij gelukkig wel.

Laat je niet intimideren
Er zijn mensen die hun neus ophalen wanneer een gedicht rijmt. Dat zien ze als kinderachtig en absoluut niet als een kunstvorm. Literaire gedichten hebben diepgang en moeten soms wel vijf keer gelezen worden voordat ze begrepen worden toch? Onzin! Een gedicht kan over alles gaan. Wil je dat het gedicht rijmt, dan is daar absoluut niets mis mee. Schrijf je een gedicht over oude sokken, leuk! Laat je de mond niet snoeren door de perceptie van andere mensen. Annie M.G. Smith schreef een wereldberoemd gedicht over de spin Sebastiaan. Drs. P liet zijn protagonist achterna zitten door hongerige Siberische wolven. Creativiteit kent geen grenzen. Of je nu over zwembandjes schrijft, of over Narcisus die voor het eerst zijn eigen spiegelbeeld ziet, niets is verkeerd. Schrijf dat wat in je opkomt en laat je niet begrenzen.

Lekker onlogisch
Wanneer je de verwachtingen van anderen los kan laten, zal je tot de ontdekking komen dat sommige gedichten helemaal niet kloppen. Soms heb je gewoon de zin om een reeks woorden achter elkaar op te schrijven, zonder dat ze enige betekenis hebben. Het mooie van dichten is dat dit allemaal kan. Binnen de wereld van het schrijven is dichten mogelijk de enige vorm waarbij je alle vrijheid van de wereld hebt. Vergelijk het met schilderen. Sommige schilderijen zijn net een foto, andere zijn een mengsels van alle kleuren op de wereld zonder dat er iets herkenbaars in te zien is. Voor jou eigen ontwikkeling is het van groot belang dat je niet bang bent van deze onzinnige gedichten. Ze openen de geest en verbreden je mogelijkheden. Het bevrijdt je van de ketenen van het dagelijkse leven. Geniet er dus zo uitgebreid mogelijk van!

Wat zie je echt?
Ons brein is zo geïnstrueerd dat we overal gelijk een label op plakken. Dit beperkt ons ontzettend in onze creativiteit. Op het moment dat je je hier bewust van bent, heb je de mogelijkheid om dit los te laten. Ga gewoon eens ergens zitten en kijk om je heen. Benoem de dingen niet, maar gebruik je gevoel. Wat zie je echt? Je zult zien dat die trein in een brullend monster veranderd, dat zich als een slang naar zijn volgende slachtoffer toesnelt. Dat vliegtuig in de lucht veranderd in een mens-etende draak. De zon veranderd in een grote lolly. Of misschien ben je juist wat duisterder. Dan kan het zijn dat je in iedere schaduw gevangen zielen ziet, of dat die dode vogel op straat veranderd in het paleis van de dood.

Laat alle tips los
“Stel een doel. Schrijf met een reden. Bedenk vooraf waar je over gaat schrijven. Gebruik altijd een omschrijving en nooit de benaming. Voorkom rijm.’ Nee. Simpel weg nee. De enige tip die je hoeft te onthouden is deze; schrijf. Schrijf dat wat in je op komt. Of het nu kort of lang is, rijmt of niet, schrijf. Leg je ziel en zaligheid er in. Schrijf een gedicht wat je ingefluisterd is door de wind, of helemaal vanuit je tenen komt. Een gedicht waarvan je maag dubbelklapt of je kippenvel krijgt. Een gedicht waar je om kan lachen of juist moet huilen. Schrijf. Schrijf. Schrijf!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*