Kerstgedicht

December is de maand van het dichten. Ieder jaar weer spenderen duizenden mensen duizenden uren aan sinterklaasgedichten. Ook met de kerst wordt er veel aan surprises gedaan, waar uiteraard net zo goed een gedicht bij hoort, het kerstgedicht. De vraag is alleen, waar begin je?

Stel een plan op
Oké, het is duidelijk dat het kerstgedicht moet rijmen, maar het is helemaal niet handig om je daar op te focussen. Het is een veel beter idee om van te voren een soort rode lijn te bedenken en daar je gedicht omheen te schrijven. Bij een sinterklaasgedicht is dit een stuk gemakkelijker omdat dit in onze cultuur is ingebakken. Het gaat over goed en stout zijn, dus je hebt meteen een vertrekpunt. De Kerstman heeft in Nederland echter veel minder betekenis. Kerstmis wordt nog voornamelijk vanuit een religieus standpunt gevierd. Daarom zal je iets meer moeite moeten doen om een verhaal te verzinnen. Uiteraard kan je het nog steeds over de goede en stoute eigenschappen hebben, maar je kan het ook wat diepgaander aanpakken. Kerstmis gaat immers over verbondenheid.

Zet een sfeer neer
Het mooiste is natuurlijk wanneer je een echte sfeer neer kan zetten met je gedicht. Zo kan je een grapje maken of een mooie herinnering aanhalen. Houdt het altijd positief en opgewerkt om ongewenste spanningen te voorkomen. Voor kerst is het bovendien leuk om de kou van buiten en de warmte binnenhuis te benadrukken. Speel met clichés, maar omschrijf ze op een unieke manier.

Structuur
Rijmen kan flink tegen vallen. Gelukkig kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen. Zo kan je een standaard rijmstructuur gebruiken. Zorg bijvoorbeeld dat alle zinnen eindigen met woorden die op elkaar rijmen, of doe het om en om. Natuurlijk kan je het nog ingewikkelder maken en iedere derde regel laten rijmen, maar zorg er voor dat je de weg niet kwijt raakt.

Voorbeeld:
Je hebt slagzinnen
Waar je mee kunt beginnen
Maar als ze je niet zinnen
Zal je dit niets vinden

Dichten kan dan om en om
Dat rijmt toch net zo goed
Maar sommige vinden dat juist stom
Of weten niet hoe het moet

Dichten kan erg moeilijk zijn
Voor gevorderden, echt waar
Die dichten pas op de derde zin
Want dat vinden ze zo fijn

Reviews Restaurants Saint-Petersburg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*