Kindergedichten

Kinderen uiten zich op allerlei manieren. Sommige beginnen al vroeg met het maken van kunst om zich op die manier te uiten. Niet alleen maken ze tekeningen, muziek of knutselen ze; ze maken ook gedichtjes. De een als ze nog in de luiers zitten, de ander als ze allang uit de luiers zijn gegroeid en al weer kinderen krijgen die aan de luiers zitten. Voor die doelgroep is er de website www.luieraanbiedingen.net. Het is mooi hoe kinderen hun gevoelens neerzetten op papier, zonder er al te veel over na te denken. Iets puurders is er haast niet toch?

 

Wij hebben aan kinderen uit onze omgeving gevraagd om een gedichtje te maken, om te kijken waar ze over dichten en hoe ze bepaalde dingen verwoorden. Dit resulteerde in de volgende gedichtjes:

 

Dierendag

groen als het gras

zo groen is mijn hagedis

hij maakt de hele tijd het geluid van ‘sis’

 

geel als de maan

zo geel is mijn leguaan

ik neem ze mee op dierendag naar de klas

 

Sterren

honderd sterren in de lucht

diepe zucht

wat staan ze ver

ze branden heel fel, als een lucifer

ik wou dat ik ze aan kon raken

dan hoef ik geen diepe zuchten meer te slaken

elke nacht

houd ik de wacht

en waak ik over de sterren

 

Wat we hier, in deze twee gedichtjes al zien, is dat ze schrijven over onderwerpen waar ze wat van af weten (zoals dierendag). Ook zullen ze snel voor iets kiezen wat ze mooi vinden (zoals de sterren).

Naast dat gedichten door kinderen worden gemaakt, worden er ook gedichten vóór kinderen gemaakt. Veel van deze gedichten zijn samengevoegd in boeken. Een van onze favorieten is ‘Jij bent de liefste’ van Hans en Monique Hagen. Deze gedichtjes zijn stuk voor stuk zo liefdevol en mooi. Ze creëren een gevoel van veiligheid wanneer we ze voorlezen aan onze kinderen. Daarnaast is dit boek ook gevuld met prachtige illustraties, waardoor elk gedichtje een kunstwerk op zich is.

kinderdichtboek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*